Учени от Австралия са проведоха експеримент, чрез който доказаха, че различни странични звуци пречат на хората да се наслаждават на храната, съобщи "Сайънс дайрект".
За целите на изследването доброволци са били нагостени с лек обяд, докато са слушали звуци от шум в ресторант, пътен трафик, инструментална музика. След експеримента участниците са интервюирани и се оказва, че колкото по-силен е бил шумът, толкова по-малко вкусни са им се сторили сервираните ястия.
Изследователите от университета "Флиндърс" отбелязват, че шумната обстановка по време на хранене може да наруши възприемането на вкуса. Така например, сладката храна може да изглежда по-малко сладка, отколкото е в действителност.
Експериментът може да помогне за подобряване на комфорта на клиентите в заведенията, въпреки че данните от настоящото изследване не важат за всички, а касаят само хора с нормален слух.
За целите на изследването доброволци са били нагостени с лек обяд, докато са слушали звуци от шум в ресторант, пътен трафик, инструментална музика. След експеримента участниците са интервюирани и се оказва, че колкото по-силен е бил шумът, толкова по-малко вкусни са им се сторили сервираните ястия.
Изследователите от университета "Флиндърс" отбелязват, че шумната обстановка по време на хранене може да наруши възприемането на вкуса. Така например, сладката храна може да изглежда по-малко сладка, отколкото е в действителност.
Експериментът може да помогне за подобряване на комфорта на клиентите в заведенията, въпреки че данните от настоящото изследване не важат за всички, а касаят само хора с нормален слух.