/ Guliver/Getty Images
Мъжете, чиито бракове са щастливи, имат по-здравословни показатели на холестерола и кръвното налягане, отколкото тези, които не се разбират с половинките си, показва ново проучване на британски учени.

Те са помолили 600 мъже във Великобритания да оценят своите бракове в два етапа от тях – когато децата им са били на три години и отново, когато са на девет. Доброволците са могли да избират между определения за брака си като постоянно добър, постоянно лош, подобряващ се или влошаващ се.

Влюбени, родени на една дата, но с 25 години разлика - Майкъл Дъглас и и Катрин Зита-Джоунс (СНИМКИ)

След 12 години изследователите са направили оценка на общото здраве на участниците в експеримента. Те са измерили кръвното налягане, сърдечният ритъм, теглото, холестерола, както и кръвната захар. Мъжете, описващи семейния си живот като „подобряващи се“, са с по-добри показатели на холестерола и теглото, показва изследването. В същото време двойки с „влошаващи се“ отношения показват по-лоши резултати.

Вижте колко секс е нужен за щастлив брак

„Промените в качеството на брачните отношения изглежда предсказва за риск от сърдечносъдови болести“, заключава проучването.

съпрузи щастливи
Guliver/Getty Images

Учените обаче са забелязали, че се наблюдават малки разлики между мъжете с постоянно лош или постоянно добър брак, което според тях се дължи на привикването към ситуацията. Те обаче предупреждават, че заключенията им са наблюдения и няма гаранция, че подобряването на брака непременно ще доведе до по-добро здраве.

Отглеждането на деца удължава живота

Но ако това е така, то „брачните консултации за двойки с влошени връзки може да има допълнителни ползи по отношение на физическото здраве“, смятат те.

Ето защо татковците са по-щастливи от майките

Заключенията им подкрепят тези на предишни изследвания, според които омъжените мъже средно имат по-малък риск от развитие на сърдечносъдови болести.

Още за татковците, децата и бащинството:

11 трогателни илюстрации за силната любов между бащи и дъщери

СНИМКИ: Най-сексапилните холивудски татковци

Самотен баща прави удивителни прически на дъщеря си, дава уроци и на други татковци (ВИДЕО/СНИМКИ)


Бащите са виновни за женските страхове

СНИМКИ: Най-стилните звездни татковци
БГНЕС