Често се смята, че момичетата помагат повече на възрастните си родители в сравнение с момчетата. Учените обаче не открили подобна връзка.
Често се смята, че момичетата помагат повече на възрастните си родители в сравнение с момчетата. Учените обаче не открили подобна връзка. / Thinkstock/Getty Images
Отглеждането на поне едно дете удължава живота, като това важи особено много за мъжете, сочат резултатите от широкомащабно изследване, цитирани от Франс прес.

То обхванало над 1,4 милиона шведи, родени между 1911 г. и 1925 г. Резултатите показват, че продължителността на живота на хората на 60-годишна възраст, които имат най-малко едно дете, е с близо две години по-голяма от тази на бездетните хора. Разликата е по-голяма сред мъжете - 1,8 години, докато сред жените е 1,5 години.

Ето защо татковците са по-щастливи от майките

За мъжете на 80-годишна възраст, които имат най-малко едно дете, продължителността на живота е 7,7 години, при 7 години за бездетните мъже, т.е. разликата е 0,7 години. За майките на същата възраст продължителността на живота е 9,5 години, при 8,9 години за бездетните жени, т.е. разликата е 0,6 години.
Отглеждането на деца увеличава продължителността на живота, отбелязват авторите на изследването. Те освен това констатирали, че полът на детето не оказва никакво влияние.

Любопитно откритие за бащите с ниски доходи

Често се смята, че момичетата помагат повече на възрастните си родители в сравнение с момчетата. Учените обаче не открили подобна връзка.

Колкото до относителното предимство за мъжете, станали бащи, то е още по-значимо сред неженените мъже "може би защото женените мъже се ползват с грижите и подкрепата на партньора, докато неженените и вдовците са по-зависими от порасналите си деца".

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Epidemiology & Community Health.

Още за татковците, децата и бащинството:

11 трогателни илюстрации за силната любов между бащи и дъщери

СНИМКИ: Най-сексапилните холивудски татковци

Самотен баща прави удивителни прически на дъщеря си, дава уроци и на други татковци (ВИДЕО/СНИМКИ)


Бащите са виновни за женските страхове

СНИМКИ: Най-стилните звездни татковци
БТА