Бялото вино е най- консумираното от трите вида основни вина - червено, розе и бяло. Разнообразието на бели вина идва от големия брой разновидности грозде, методите за производство на вино, както и съотношението на остатъчната захар.
Бялото вино съществува най-малко от 2500 години и на тази дата честваме неговия празник, съобщават от foodpanda. Днес са ни познати сухи и пенливи бели вина, които се съчетават с различни храни. Ето с какво да консумираме бялото вино, така че да си доставим пълно удоволствие.
Шардоне
Шардоне е най-популярният вид бяло грозде от 90-те години насам. Франция, Астралия и Калифорния (САЩ) са основните производители. Това пенливо вино е подходящо да се консумира с морски деликатеси, по-специално сьомга, както и с пилешко месо.
Совиньон Блан
Предимно се отглежда в района на Бордо(Франция). Обикновено има лек билков или плодов привкус. Универсално е при консумация на птиче месо и салати.
Семийон
Това вино има предимно смокинов характер. Поднася се с миди и паста с морски деликатеси.
Мускат
Това е сладко вино, което е добре да бъде консумирано самостоятелно, без храна. Но все пак може да го сервирате с плато плодове - предимно цитрусови.
Пино Гриджо
Универсално вино, което основно може да бъде консумирано с тайландски ястия или пикантни китайски блюда.
Гевюрцтраминер
Този вид не е особено популярен в България. Много ароматно вино, което се съчетава с червени меса - телешко, свинско или колбаси. Произвежда се основно в Елзас (Германия).
Ризлинг
Киселинността му го прави чудесна добавка към японски храни, риба тон и сьомга. То е много по-леко от Шардоне, но популярно сред любителите на вина както в Германия, така и във Франция.