/ iStock/Getty Images
Романът "Русалката от черната раковина" от Моник Рофи спечели наградата "Коста" за книга на годината на виртуална церемония в Лондон, съобщи Би Би Си.


Романът е мрачна любовна история за рибар, който иска да спаси извадена от водата русалка. Журито го определи като "извънредно оригинален - който дава усещане за класика".

Моник Рофи е британка, родена в Тринидад. Тя преподава творческо писане в университета в Манчестър. Това е шестият й роман. Моник Рофи каза, че наградата й е победа за карибската литература.

"Огромно благодаря на журито за това, че привлича вниманието на широка публика към книгата ми"- добави Моник Рофи. - Ще се щипя седмици, докато повярвам".

"Русалката от черната раковина" е изключителна, красиво написана, завладяваща, дълбоко интуитивна книга - пълна с митична енергия и незабравими герои, включително много грешни жени" - каза председателят на журито проф. Сузана Липскум.


Наградата за книга на годината е учредена през 1971 г. под името "Уитбред" за насърчаване и отличаване на най-добрите произведения на съвременни британски писатели. Тя се присъжда на книга, публикувана предишната година. Името е променено на "Коста", когато се сменя спонсорът през 2016 г. Носителят на приза за книга на годината получава парична премия от 30 000 британски лири.
БТА