Стормзи
Стормзи / Gulliver/Getty Images
Британският хип-хоп и грайм изпълнител Стормзи се ангажира да дари 10 милиона лири през следващото десетилетие за каузи в подкрепа на чернокожите, предаде Ройтерс.

"Неудобната истина е, че нашата страна трайно не признава, че просто заради цвета им, чернокожите хора във Великобритания постоянно са в неизгодно положение във всеки житейски аспект", се посочва в изявлението, направено от Стормзи.



Изпълнителят, който сътвори история миналата година като първият рапър, изявил се като хедлайнер на прочутия летен фест Гластънбъри, казва, че е чувал хора да отричат расизма във Великобритания, цитирайки собствения си успех.

"Аз не съм блестящ британски пример за това какво би трябвало да се случи, когато чернокож човек се труди здраво. Ние сме милиони, не неколцина. Трябва да водим постоянна борба срещу расистката система, чиято цел е да ни провали още преди да сме се родили", казва Стормзи.

През 2018 г. изпълнителя оповести, че ще финансира образованието на двама британски чернокожи студенти в университета на Кембридж, като впоследствие подкрепи финансово още двама, припомня агенцията.