/ iStock/Getty Images
Ренесансовият майстор Рафаело вероятно не е харесвал носа си и го е коригирал на известния си автопортрет, съобщи Ройтерс. Това е заключението на учени от университета в Рим, направили триизмерна компютърна реконструкция на лицето на художника от гипсова отливка от 1833 г. Тогава за последен път са ексхумирани останките му.

"Той определено е нарисувал носа си по-фин. Неговият нос е бил, как да кажа, малко по-изпъкнал", каза проф. Матия Фалкони от университета "Тор Вергата".

Рафаело умира в Рим през 1520 г. на 37 години, вероятно от пневмония. Погребан е в Пантеона в Рим.

Автопортрета му притежава галерията "Уфици" във Флоренция. Сега той е в Рим за изложбата за 500-годишнината от смъртта на ренесансовия майстор. Рафаело го рисува 15 години преди смъртта си, когато е бил гладко избръснат. На него носът му е по-орлов. Художникът се е представил така и на други картини.

Направената реконструкция на лицето на художника го показва как е изглеждал преди смъртта си, когато е бил с брада.

Фалкони и други патоанатоми реконструираха лицето на Рафаело с наслагване на тъкани - метод използван в разследването на престъпления. Резултатът е близък до гравюрата на Маркантонио Раймонди, един от учениците на ренесансовия майстор.Когато приключихме, си казах: "Виждал съм това лице", каза Фалкони пред Ройтерс.
Има прилика и с "Портрет на мъж" от Себастиано дел Пиомбо, нарисуван между 1512 г. и 1515 г.

От векове имаше съмнения, че ексхумираните през 1833 г. кости, положени в обновена крипта в Пантеона, не са на Рафаело, защото близо до него са погребани и негови ученици. Според Фалкони възстановката показва 85-процентен шанс черепът да е на Рафаело.

Не всички харесват работата на Фалкони. Изкуствовед каза пред в. "Република", че възстановката е евтина "видеограмна версия".
БТА