/ Gulliver/Getty Images
Пукнатините по старите картини като „Мона Лиза“ може да са дразнещи, но ги поддържат стабилни през вековете, съобщи в. „Дейли мейл“.
 
Мрежата от пукнатини позволява повърхността да се разширява и свива, без боята да се лющи. Това предотвратява бъдещо влошаване на състоянието на картината.

Екип от Полската академия на науките, университета на Страсбург и Йейлския университет изследва пукнатините по грунда, който се поставя за картини върху дърво. Грундът е смес от животинско лепило и бял пигмент. Той се напуква, когато дървото се разшири заради влага или се свие на сух въздух.

Изследователите са подготвили дървени основи и са ги обработили с грунд по традиционни рецепти. Образците са съхранявани при 25 градуса Целзий и влажност от 30, 50, 75 и 90% две седмици преди да ги подложат на тестове, измерващи колко устойчив е грундът към пукнатини.

Gulliver/Getty Images

С данните от сканиране на стари картини авторите на изследването са създали компютърен модел, стимулиращ по-нататъшното напукване. Резултатите им показват, че напрежението върху грунда с времето намалява с увеличаването на пукнатините.

Затова специалистите препоръчват на реставраторите да не запълват пукнатините.