Продадоха чифт естествени перли за 3,3 млн. долара
Продадоха чифт естествени перли за 3,3 млн. долара / снимка: Guliver/Getty Images

Чифт редки и изключителни естествени перли бяха продадени за 3,3 млн. долара на търг в Ню Йорк, като поставиха световен рекорд.

Цената надвишава с близо 900 000 долара предишния световен рекорд за чифт естествени перли, поставен миналата година. Перлите във формата на капки бяха купени от анонимен участник в търга, който наддавал по телефона.

Сивите перли са с размери от около 23 мм височина и 13 мм широчина, в горната им част са инкрустирани диамантени и сребърни капсули, които са закачени за платинена верижка. Швейцарският гемологичен институт съобщава, че това са естествени соленоводни перли, без индикации за изкуствена промяна на цвета.

„Сглобяването на еднакъв чифт естествени перли с такъв размер и качество е много рядко и изключително, поради което този чифт перли може да бъде считан за изключително естествено съкровище”, отбелязват експертите.

В саморъчно написана бележка перлите се свързват с името на императрица Евгения, съпруга на френския император Наполеон III, чийто бижута били продадени на търг в Лувъра през 1887 г. след свалянето на императора, пише БГНЕС.

Луксозната компания Tiffany & Co. била най-големият купувач на 12-дневния търг, придобивайки близо една трета от бижутата на френското императорско семейство. След това перлите станали собственост на двама видни американски индустриалци.