В Исландия за трета поредна година се наблюдава зрелищно вулканично изригване в близост до главното международно летище на страната, предаде ДПА.

Изригването е започнало вчера в късния следобед на същия полуостров, където през последните две години лава си проправяше път към земната повърхност. Полуостровът се намира югозападно от столицата Рейкявик.

Не е ясно колко дълго ще може да се наблюдава подновеният природен спектакъл. Според исландското правителство няма да има смущения във въздушния трафик.

Изригването е започнало около 16:40 ч., северозападно от планината Литли-Хрутур на слабо населения полуостров Рейкянес, съобщи исландската метеорологична служба. Районът за последен път беше сцена на вулканично изригване през август миналата година, а преди това - през март 2021 г., припомня ДПА. 
 
Отворила се е 900-метрова пукнатина, а лавата тече много по-бързо, отколкото при предишни изригвания.

Изригването не отговори на очакванията на много хора за това как изглежда класическо вулканично изригване - вместо лавата да се изстрелва във въздуха от конусообразен вулкан, тя извира от продълговата пукнатина в земята.Пътуващите бяха посъветвани да избягват района, докато експертите не оценят създалата се ситуация.
Пламен Йотински/БТА