Откриха връзка между вулканите и астероида, убил динозаврите
Откриха връзка между вулканите и астероида, убил динозаврите / снимка: Guliver/Getty Images

Астероидът, който се е разбил в Земята, довеждайки до края на динозаврите, е предизвикал и активизиране на вулканичните изригвания, като така е увеличил мащабите на катастрофата, посочват изследователи, цитирани от The Guardian.

Учените са анализирали праисторически потоци от лава в Индия и са установили, че непосредствено след мощния удар вулканичните изригвания са станали два пъти по-интензивни, изхвърляйки смъртоносна смес от серен диоксид и въглероден двуокис.

Шоковите вълни, произведени при сблъсъка на астероида със Земята, вероятно са разтърсили вулканичната система по цялата планета. В комбинация мощният удар и увеличената вулканичната активност са изхвърлили достатъчно прах и сажди в атмосферата, за да покрият Земята и да доведат до изчезването на множество видове.

Кометата или астероидът, ударил се в планетата ни преди 65 милиона години, вероятно е имал диаметър 10 километра, допълва Фокус.

Учените са изследвали пластовете от древна лава, които са разкрити в скала в Индия. Потоците от лава покриват огромна площ с размери, подобни на тези на Испания.