Слънчеви затъмнения има някъде по света през 12 до 18 месеца. В повечето случаи обаче те са над океана
Слънчеви затъмнения има някъде по света през 12 до 18 месеца. В повечето случаи обаче те са над океана / ThinkStock/Getty Images
Поредица от пет затъмнения, сред които и най-продължителното от сто години насам, както и три комети ще наблюдават жителите на различни региони на света през 2018 година, съобщава ТАСС.

Станция на НАСА ще проникне в короната на Слънцето
 
Агенцията цитира прогнози на специалисти от Института за приложна астрономия към Руската академия на науките. Те предвиждат няколко слънчеви и лунни затъмнения, които са повече от обичайните за една година.
 
На 27 юли ще има лунно затъмнение с най-голямата продължителност от един век насам. Тя се обуславя от факта, че тогава точно ще си съвпаднат центъра на Луната и центъра на сянката на Земята.

Дракон, демон или зъл дух – древни обяснения на слънчевите затъмнения
 
В момента на затъмнението Луната, Земята и Слънцето ще се намират на една линия, при това нашата планета ще бъде разположена между Слънцето и Луната и ще заслони своя естествен спътник от слънчевата светлина.
 
Явлението ще започне на 27 юли в 20:13 часа българско време, когато земната сянка ще докосне Луната. Пълната фаза на затъмнението ще продължи от 22:30 на 27 юли до 01:14 часа на 28 юли.

Всички звезди са родени по двойки, а Слънцето е имало близнак
 
Очакват се през 2018 година две частични слънчеви затъмнения - на 13 юли и на 11 август, и едно пълно лунно - на 27 юли. През следващите 12 месеца ще могат да бъдат наблюдавани три ярки комети и два нощни метеорни потока.
БТА