Слънцето е имало звезда близнак
Слънцето е имало звезда близнак / Thinkstock/Getty Images
Ново изследване навежда на мисълта, че Слънцето е имало звезда близнак и че всички звезди са родени по двойки, съобщи ЮПИ.

Астрономи по-рано теоретизираха, че Слънцето някога е било част от двойна звезда, но се затрудняваха да намерят доказателства в подкрепа на подобно твърдение.

Звездите се раждат от прах и облаци

Учени наскоро наблюдаваха новоформирали се звезди в огромен молекулярен облак в съзвездието Персей. Когато се опитали да създадат компютърен модел, който съответства на молекулярния облак, констатирали, че единствено симулации, включващи бинарни системи, могат да обяснят наличието на подобен облак в Персей.

Кога човекът ще може да стигне до най-близките до Слънцето звезди?

"Проучихме редица статистически модели, за да разберем дали трябва да държим сметка за относителната популация на млади отделни звезди и разпределението на бинарни системи в молекулярния облак в Персей. Оказа се, че единственият съответстващ на данните модел е онзи, при който всички звезди първоначално са били част от бинарни системи. Тези системи впоследствие се свили или се разпаднали на части", заяви астрономът Стивън Сталър от Калифорнийския университет в Бъркли.

Как ще изчезне и ще изгори Слънцето?

Получените резултати потвърждават онова, което редица астрономи по-рано теоретизираха - че Слънцето е започнало живота си като двойна звезда.

Звездата близнак на Слънцето изглежда се е отскубнала малко след раждането си. Някои учени са на мнение, че гравитацията на двойничката на Слънцето, кръстена Немезида, е тласнала астероид към сблъсък със Земята. Този астероид затрил динозаврите от лицето на нашата планета.

Магнитното поле на Слънцето може скоро да се "преобърне"

"Виновникът вероятно е бил Немезида", отбеляза Сталър.

Резултатите от изследването са публикувани в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
БТА