Магнитното поле на Слънцето може скоро да се преобърне
Магнитното поле на Слънцето може скоро да се преобърне / снимка: Guliver/Getty Images

Със стареенето на звездите ротацията им се забавя. Като създават модели на този процес, учените могат да преценят възрастта на звезди. Този метод на датиране е наречен жирохронология, съобщи ЮПИ.

Ново изследване показва, че свързаните с жирохронологията модели трябва да се преразгледат, тъй като темповете на ротация на стареещи звезди не са толкова бавни, колкото се смяташе досега.

Звездите се освобождават от част от масата си под формата на звезден вятър. Той реагира с магнитното поле на звездата, действайки като спирачка за ротацията й. Учени от института "Карнеги" за наука обаче заявиха, че ротацията на старите звезди не се забавя толкова много, колкото се смяташе досега.

Учените са на мнение, че това забавяне е предизвикано от промени в магнитното поле на стареещата звезда. Освен че подтикват към преразглеждане на моделите, получените резултати разкриват, че магнитното поле на Слънцето може скоро да се "преобърне".

Всяка промяна ще е постепенна, но учените се опитват да установят какво време ще е нужно за промени в електромагнитните тенденции, свързани със Слънцето. Преразглеждането на моделите е важно за опознаване не само на Слънцето, но и на звездната еволюция в по-широк план.

"Възможността да се определи възрастта на звезда е важна, за да се увеличат познанията ни за това как тя и заобикалящите я обекти са еволюирали с годините и да се предскаже как ще се променят в бъдеще", отбелязват учените. "Жирохронологията има потенциала да е прецизен метод за определяне възрастта на звезди, подобни на Слънцето", твърдят те.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Източник: БТА