Звездите се раждат от прах и облаци
Звездите се раждат от прах и облаци / Thinkstock/Getty Images

Звезди се раждат навсякъде около нас. В Млечния път се преплитат облаци от прах и газове, които биха могли да се превърнат в инкубатор за следващото поколение звезди, пише агенция "Фокус".

На уебсайта си Европейската космическа агенция посочва, че с помощта на телескопа й Herschel е възможно да погледнем вътре в тези облаци, за да разберем какво се случва.

Близка екзопланета има синьо небе като Земята

Макар да звучи нелогично, когато искат на намерят местата на бъдещо формиране на звезди, астрономите търсят най-студените региони в Млечния път. Това е така, защото преди звездите да се запалят, газът, който ще образува тялото им трябва да се свие. При протичането на този процес, газът трябва да е студен, за да не се съпротивлява на гравитацията.

Астрономи търсят "бледа червена точица"

Освен газовете, има и прах, който също е екстремно студен, вероятно между 10 и 20 градуса над абсолютната нула. За оптичните телескопи той изглежда напълно тъмен. Прахът разкрива присъствието си в далечните инфрачервени дължини на вълните.

Изненадващо, най-студените части на облака формират нишки, които се простират през по-топлите му зони.

Астрономи откриха уникална звезда

Изображението на Herschel показва студената ивица в облак, познат на астрономите с обозначението G82.65-2.00.

Сините нишки са най-студената част от облака. Те съдържат 800 пъти масата на Слънцето. Температурата на праха в тях е минус 259 градуса по Целзий. При такава ниска температура, ако нишките съдържат достатъчно маса, е много вероятно да колабират, раждайки звезди.