Как ще изчезне и ще изгори Слънцето?
Как ще изчезне и ще изгори Слънцето? / Thinkstock/Getty Images

Умираща звезда, чиято маса е приблизително колкото масата на Слънцето, откриха учените. Тя била скрита в центъра на цветния въртоп от газове. Изследванията й са много важни, тъй като учените смятат, че по същия начин ще изгори и Слънцето след милиарди години.

С остаряването на звездите ядрените реакции, които поддържат блясъка им започват да отслабват. Нестабилното производство на енергия кара звездите да пулсират неравномерно, изхвърляйки външните си слоеве в Космоса. Така се разкрива свръхгорещото им ядро. То излъчва огромни количества ултравиолетова светлина. Лъчението кара газовите пластове да сияят, създавайки крехката красота на мъглявината, пише агенция „Фокус".

Звездата е Кохутек 4-55. Тя е наречена на откривателя си - чешкия астроном Лубос Кохутек, и се намира на 4600 светлинни години от Земята в посока към съзвездието Лебед.
Тази звезда е снимана от Hubble. На фотографоиите се виждат три цвята. Червеното е азотен газ, зеленото показва водород, а синьото - кислород. Цялата поредица от изображения е заснета за два часа на 4 май 2009 година.

Газовата вихрушка ни позволява да погледнем напред във времето към далечното бъдеще на нашето Слънце. След 5 милиарда години звездата ни ще започне да умира. Очаква се поведението ѝ да бъде като това на Кохутек 4-55.

Тя ще се освободи от външните си пластове, разкривайки горящото си ядро, което ще се превърне в бяло джудже. По това време Земята отдавна ще е спряла да съществува, изгорена от умиращото Слънце.