/ istockphoto.com
Китайски учени доказаха, че прането на ръка на изкуствени тъкани освобождава много по-малко микрофибри, отколкото с машина, съобщи Сайънс дейли.

Известно е, че при пране на полиестер и найлон се освобождават много микроскопични частици, които замърсяват околната среда и водите.
Изследвани са количествата, освобождавани от различните тъкани, но повечето проучвания са правени с перални машини. Специалистите от

Природонаучната фондация на провинция Чжъцзян, Китайската прородонаучна фондация и университета в Ханчжоу са изследвали два типа тъкани - от 100 процента полиестер и 95 процента полиестер плюс 5 процента спандекс при пране на ръка в сравнение с машинно пране. 

Резултатите им показват, че замърсяването на водата с микропластмаса при пране на ръка е много по-малко. Например 100 процента полиестерен плат освобождава средно 1853 частици при ръчно пране при 23 723 с машина.

Теглото на частиците е над пет пъти повече при пране с машина, отколкото на ръка. 

Власинките при пране на ръка са по-дълги. Накисването на дрехите, по-голямото количество прах и използването на дъска за по-добър ефект увеличават освобождаваните частици, но те пак не достигат количеството, характерно за пералните машини.

Температурата, видът на препарата, времето за пране и количеството използвана вода не се отразяват значимо върху количеството освобождавана микропластмаса при пране на ръка. 

Резултатите могат да помогнат да бъдат установени източниците на замърсяване на околната среда с пластмаса и могат да дадат насоки за по-екологични начини за пране.
 
Христина Терзиева/БТА