/ iStock/Getty Images
Излагането на замърсяване може да е променило съотношението между момченца и момиченца, родени от милиони майки в САЩ и Швеция.

Проучване установява, че замърсяването с живак, хром и алуминий е свързано с раждането на повече бебета от мъжки пол, докато замърсяването с олово увеличава броя на бебетата от женски пол, съобщава Евронюз.

Екипът от Чикагския университет и Каролинския институт в Стокхолм изследва половината от населението на САЩ (150 млн. души) и цялото население на Швеция (9 млн. души), като открива над 100 възможни фактора, които също са свързани. Освен замърсяването, те включват нивото на стрес на родителите, бедността, престъпността и безработицата в района - и дори температурите на времето. Близостта на семействата до фермите също играе роля, вероятно поради по-голямото излагане на химикали.

Публикувано в списание PLOS Computational Biology, проучването изследва населението на Северна Америка в продължение на повече от 8 години, а населението на Швеция - в продължение на повече от 30 години, така че данните са изключително изчерпателни.

И така, как замърсяването може да повлияе на пола на бебето?

Съотношението на половете при раждане (SRB) на бебетата се определя при зачеването, когато точно половината от ембрионите трябва да са момичета и половината момчета. Но учените са наясно, че хормонални фактори могат да прекратят повече ембриони от двата пола при различни обстоятелства по време на бременността - което означава, че съотношението е естествено изкривено.

Новото изследване обаче показва, че замърсителите на въздуха и водата също оказват влияние върху SRB. Ключовата дума тук е "влияе" - те са установили по-скоро взаимовръзка, отколкото причина и следствие. Влиянието на замърсителите на въздуха включва желязо, олово, живак, въглероден оксид, алуминий и полихлорирани бифенили (ПХБ). Замърсителите на водата включват хром и арсен.

"Съществуват много митове за съотношението между половете и раждаемостта, но когато се вникне в изследванията, се оказва, че всичко, което е тествано върху реални данни, е направено върху сравнително малки извадки, а някои твърдения изобщо не се основават на наблюдения", казва Андрей Ржецки, водещ изследовател от Чикагския университет.

Това е първото систематично изследване на многобройни химически замърсители и други фактори на околната среда, при което се използват големи набори от данни от два континента, казват изследователите.

При факторите, които оказват най-съществено влияние върху пола на бебето, като замърсяването с живак и близостта до промишлени предприятия, съотношението се променя с до три процента. Така например при население от 1 милион души това означава, че момичетата са с 60 000 повече от момчетата.

Предишни изследвания на влиянието на токсичните замърсители (ПХБ) върху съотношението между половете не са били убедителни, но новият анализ установява, че те значително увеличават броя на момчетата.

"Колкото и да е тревожна тази новина, това все още са само асоциации, а не факти", казва Гарет Най, преподавател в Медицинския факултет на Честърския университет в Обединеното кралство, който е разгледал резултатите. "И не трябва да забравяме, че има милиони здрави деца, които се раждат всеки ден, по целия свят, в различни среди."

Но е важно да помним, добавя Най, че "всичко, което ядем, пием или дишаме, има потенциала да увреди организма ни".
БГНЕС