Почти цялото човечество е изложено на прекалено високи нива на замърсители във въздуха, предаде ДПА, като цитира Световната здравна организация (СЗО).

Приблизително 99 процента от световното население диша въздух, в който нивата на праховите частици и на азотния двуокис надвишават определените от СЗО граници за тях, се казва в годишния доклад на организацията.

Заключенията се основават на измервания, направени в 6000 града в 117 държави, както и на сателитни данни.

Отново мръсен въздух в София

Всяка година повече от седем милиона души по света умират в резултат на замърсяване на въздуха, каза Мария Нейра, представител на СЗО, отговарящ за опазването на околната среда.

Фините прахови частици могат да попаднат в белите дробове и кръвта, да повлияят на дихателната система, да увредят сърдечно-съдовата система, например.

Азотният двуокис се образува главно от двигателите с вътрешно горене на превозните средства. Смята се, че предизвиква дихателни проблеми. 

Започва монтирането на климатици на семейства, отказали се от печки на твърдо гориво


Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус говори за "спешност при справянето с двойните предизвикателства за здравето от  замърсяването на въздуха и промяната на климата". Според него те „подчертават належащата необходимост да вървим по-бързо към свят, който е много по-малко зависим от изкопаемите горива".

Здравната организация призова за субсидии за преминаване към чиста енергия в частните домакинства, тъй като димът от печки и камини е основен фактор за глобалното замърсяване на въздуха.

Освен това СЗО смята, че трябва да се вземат мерки и в полза на пешеходците, велосипедистите и обществения транспорт.

Докладът за качеството на въздуха показва ясни различия между по-богатите и по-бедните региони. В страните с високи доходи 17 процента от градовете отговарят на насоките на СЗО за прахови частици. В страните с ниски и средни доходи само 1 процент от населените места спазват ограниченията.
БТА