/ iStock/Getty Images
Портокалите съдържат вещество, което може да намери приложение в профилактиката и лечението на вирусни заболявания, в това число и на коронавирусна инфекция, пише сп. "Медикъл хайпотисис", позовавайки се на египетско изследване.

Авторите му от университета в град Танта отбелязват, че биофлавоноидът с противовирусни свойства - хесперидин, се съдържа в кората на цитрусовите плодове, предимно на портокалите.

Известно е, че хесперидинът има редица полезни свойства, действайки като антиоксидант и като противовъзпалително, венотонично и кардиопротективно средство. Заедно с друг флавоноид, диосмин, той се използва за лечение на венозна недостатъчност.

портокали
iStock/Getty Images

Авторите на настоящото изследване открояват потенциалното му приложение като антивирусно средство и в частност срещу коронавирусна инфекция.

Защо трябва да ядем повече портокали през зимата? (ВИДЕО)

Изследователите са установили, че хесперидинът може да блокира проникването на коронавируса в клетките гостоприемници чрез ACE2 рецептори, като по този начин предотвратява инфекцията.
Неговата противовирусна активност може да послужи като вариант за лечение на пневмония чрез подобряване на клетъчния имунитет.
Противовъзпалителните свойства на хесперидина същевременно намаляват риска от животозастрашаваща свръхреакция на имунната система, известна като цитокинова буря, обяснява ръководителят на изследването Юсуф А. Хагаг.
БТА