/ / iStock/Getty Images
Изследователи от Йейл откриха молекула, която помага на невроните да поддържат информацията в работната памет, съобщи Медикъл експрес. Те смятат, че откритието им ще помогне за разработването на лечение на неврокогнитивните разстройства. Резултатите от изследването бяха публикувани в сп. "Нюрон".

Работната памет е основата на абстрактното мислене и е определяща характеристика на човешкия мозък. При шизофрения или болестта на Алцхаймер тя е ограничена.

"Работната памет възниква в невронните вериги в префронталния кортекс", обясни един от авторите на изследването Мин Ван. "Научихме, че те имат специфични изисквания за молекулярна поддръжка", добави той.

Невронните вериги функционират като вид мисловна дъска, като ни позволяват да запомним, че карамелизираме лук в тигана, докато търсим ножиците в съседната стая.

Учените са установили, че тези невронни вериги зависят от невротрансмитера ацетилхолин, който стимулира рецепторите М1 по повърхността на невроните от префронталния кортекс.

Действията на ацетилхолина при шизофрения и Алцхаймер са намалени и учените смятат, че рецепторите М1 могат да служат като потенциален терапевтичен агент.
БТА