Челядникът е многогодишно тревисто растение, което може да се намери по тревисти и каменисти места. Известно е с имената ехинопс, кълбест челядник, главесто тръне, таралеж, страшник. Среща се в Европа, Централна Азия и Африка.

Билката цъфти през юли-август, като съцветието представлява кълбовидна разноцветна  главичка. Растението е с височина 30-80 см. За лечение се използват плодовете на челядника, които се събират през юли-август, пише каналът "Баба знае във vbox7.

В малки дози челядникът има укрепващо и общо стимулиращо действие. Важно е да не се превишава употребата му, защото се стига до обратния ефект – подтиснатост и конвулсни състояния, подобни на тези с отравяне с стрихнин.

Челядникът повишава рефлекторната възбудимост на гръбначния мозък и оказва силно стимулиращо действие. Билката съдържа ехинопсин, алканоид, който повишава умствената и физическа работоспособност. Повишава процесите на възбудимост и проводимост, както и синтезата на енергия в тялото. Ехинопсинът в растението действа като антидепресант и психостимулатор.

Челядник
iStock/Getty Images

Билката подпомага мускулатурата и се препоръчва при неврити, парези и парализи. Може да се използва след тежко боледуване и изтощение, мускулна слабост, отслабване на зрителната острота и полова слабост.  Челядникът повишава артериалното налягане и усилва сърдечната дейност. Прилага се и за успокояване при стрес.

Челядникът може да се използва като извлек или тинктура. Важно е да се внимава с количеството от билката, както и да не се приема по време на бременност.