/ ThinkStock/Getty Images
Всяка година през втората седмица на декември ставаме свидетели на един от най-зрелищните метеорни дъждове за годината – този на Джеминидите. А това е чудесен повод да забавим темпото, да излезем от града и да вперим поглед в небето.

Условията тази година са много добри, поради което ще можем и с просто око да наблюдаваме зрелищен спектакъл от около 100 "падащи звезди" на час. Пикът на Джеминиди тази година е в нощта на 13 срещу 14 декември, съобщават от НАСА.

  „Рядко впечатляващ“ дъжд от падащи звезди

Заради произхода си Джеминидите са считани за необичаен метеорен поток. За разлика от останалите звездни дъждове, които произлизат от комети, родителското тяло на Джеминидите е скалист астероид с характерна за комета орбита, известен като Фаетон 3200.
По-бавното движение на метеорния поток също допринася за впечатляващия му спектакъл. За разлика от Персеидите и Леонидите, които приближават Земята съответно със 133 200 и 162 00 мили в час (1 миля - 1609 метра), Джеминидите се движат със скорост от едва 79 200 мили в час.

Метеорният поток Джеминиди е наблюдаван за първи път сравнително скоро - през 1862 г., за разлика от Персеидите и Леонидите, които са известни на човечеството още от древността. 

СНИМКИ: Падащи звезди от метеорния поток Персеиди през август 2015 година

"Падащите звезди" са светлини, които понякога се появяват в звездното небе. Но те нямат нищо общо със звездите. Тяхната причина са космически отломки, често не по-големи от песъчинка, които изгарят в атмосферата на Земята на около 100 километра над главите ни. Поради високите скорости на космическите отломки, въздухът пред тази песъчинка се компресира, нагрява се до блясък, който виждаме като метеор.

ThinkStock/Getty Images

Не е необходимо специално оборудване за наблюдение на метеорите - ясно небе и топло облекло са достатъчни. Както и тъмно място, за да се видят и по-бледите метеори.

За небесния спектакъл ни подсеща и световната търсачка Google:

screenshoоt/google

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук