Плуването подобрява съня и настроението
Плуването подобрява съня и настроението / Thinkstock/Getty Images

Плуването може да подобри съня, настроението, да повиши степента на удовлетвореност, пише The First Post. Според американски учени редовното посещение на басейни не само укрепва здравето, но и прави човека щастлив.

В рамките на продължило четири седмици наблюдение учените са доказали, че басейните увеличават с 35% показателите на позитивните нагласи. Повишава се качеството на съня, увеличава се енергията и се подобрява физическото състояние. Ефектът се усеща веднага, ако човек започне да плува по няколко пъти на седмица. Само за седем дни здравословното състояние се подобрява с 20%.

На свой ред специалисти от Университета на Минесота са на мнение, че аеробните натоварвания в младежка възраст предпазват мозъка в напреднала. Много подходящи са плуването, тичането, карането на велосипед. Те спомагат да се запазят паметта и способността за мислене. По време на плуване може да се разбере колко добре поглъща тялото кислорода по време на тренировки и го "транспортира" към мускулите. А това е важен фактор за здравето на човека.

Източник: БТА