Не е тайна, че козметичните продукти съдържат и не до там полезни вещества. Кожата е силно пропусклива и по-малко от 2,5 мм разделят нашето тяло от потенциални токсини. Почти всеки козметичен продукт, който слагаме върху нея, може да достигне до кръвния поток и да се разпространи в организма ни. Има много козметични продукти, които съдържат в себе си опасни съставки. Ето кои са и най-вредните:

Фталати - синтетични аромати

Фталатите са разтворители, които се добавят към ароматните композиции на козметичните продукти заради способността да се изпаряват при стайна температура.
Те лесно влизат в белите дробове и в организма, където могат да причинят редица поражения. Излагането на фталати може да доведе до репродуктивни разстройства, астма, алергии и рак.

Опасна красота: Най-използваните вредни козметични продукти (ВИДЕО)

Петролатум

Това е нефтен продукт, който представлява смес от въглеводороди. Може да бъде открит в много видове кремове за лице, в продукти за коса и за тяло. Води до доведе до проблеми като суха и напукана кожа, също запушва порите, а това пречи на кожата да диша и води до появата на акне и черни точки.

кожа
ThinkStock/Getty Images

Формалдехид

Може да бъде открит в съдържанието на почти всеки продукт за лична хигиена, продукти за коса и лакове за нокти.

Tова са най-често употребяваните консерванти след парабените. Това е една от основните причини за възникването на контактен дерматит.

Пет неща, които вредят на кожата ви, без да знаете

Парабени

Парабените могат да бъдат открити в състава на почти всички видове шампоани, балсами, кремове, душ-гелове, дезодорантите, декоративната козметика.

Това е най-често срещаният консервант в козметичната индустрия. Парабените са изключително опасни, защото наподобяват човешките хормони и е възможно да доведат до сериозни смущения в ендокринната система.

козметика
ThinkStock/Getty Images

Натриев лаурет сулфат

Това е пенесто синтетично вещество, което може да предизвика алергични реакции и нарушения в ендокринната система, раздразнения по кожата, косопад, пърхот.

Най-често присъства в душ-геловете, пастите за зъби, водата за уста, шампоаните, перилните препарати, сапуните.

И още:

Триковете за красота, които са взимали стотици жертви в миналото (СНИМКИ)

Четири трика за красота от Анджелина Джоли (СНИМКИ/ВИДЕО)

Смъртоносните бактерии, които дебнат от грима

Най-безумните трикове за красота на звездите (ВИДЕО)

Обясниха как ни вреди козметиката против изпотяване

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук