Съществуват някои здравословни напитки, които не водят до увеличаване на теглото, а напротив - помагат да се отървете от висцералните мазнини, се казва в статия, публикувана от американския портал Eat This, Not That.

Както обяснява диетологът Сюзън Бауърман, директор на отдел "Образование и обучение в областта на храненето" в Herbalife Nutrition, сладките напитки повишават нивата на кръвната захар, което води до увеличаване на теглото.

"В същото време има напитки, които - напротив, понижават кръвната захар и помагат да отслабнете", продължава тя.

Същевременно тя определи безкалоричните напитки като помощни средства в борбата с висцералните мазнини - те позволяват да се намали общият им прием, което ще доведе до намаляване на теглото и редуциране на мазнините в коремната област. Те включват неподсладен плодов или зелен чай, кафе и диетични газирани напитки - тези без захар. В същото време лекарят съветва да се вземе предвид с какво се консумират напитките с изкуствени подсладители.

"Ако ядете чипс, който съдържа огромно количество наситени мазнини, именно този фактор ще се отрази на теглото ви, а не диетичната сода", подчертава тя.

На второ място в списъка е зеленият чай. Той съдържа кофеин и катехини - биологично активни вещества от растителен произход.
"Тези два важни компонента допринасят за по-интензивен процес на окисляване на мазнините и следователно за тяхното изгаряне", казва диетологът Рейчъл Дикман.

зелен чай
iStock/Getty Images

Въпреки това тя призовава да не се опитвате да пиете колкото се може повече зелен чай - това няма да гарантира, че мазнините ще изчезнат "магически", но все пак ще свърши работа. Следващият в списъка е неподсладеният черен чай. Той е богат на естествени флавоноиди - вещества, които помагат за намаляване на висцералните мазнини.

Четвъртата напитка е кафе. То потиска апетита благодарение на съдържанието си на кофеин и също така стимулира тялото да произвежда топлина, което увеличава разхода на калории.

кафе
iStock/Getty Images

"Ако пиете протеинови шейкове със суроватка, това може да ви помогне да намалите висцералните мазнини, защото ви кара да се чувствате сити за по-дълго време и няма да имате желание да се тъпчете с въглехидратни храни", обяснява Бауерман.

Протеиновите шейкове също така помагат да не губите мускулна маса при отслабване, което също е важно за загубата на тегло.
БГНЕС