/ ThinkStock/Getty Images
Все по-малко колонии пчели прибягват до танци, за да предадат информация на други групи свои посестрими, съобщи ЮПИ. Посредством танците си някои пчели съобщават за наличието на нектар, като посочват местоположението му. Но когато информацията е неуместна или безсмислена, посестримите им я пренебрегват.

Пчелите вече ще трябва да търсят нектар, без да разчитат на подобна помощ. Едва няколко десетки от 500 вида пчели се възползват от въпросните танци.

Изненада: Най-голямата пчела в света не е изчезнала

Специалисти по еволюционна биология смятат, че пчели са започнали да танцуват преди 20 млн. години. Изследване на учени от университета Йоханес Гутенберг в Майнц, Германия, обаче показва, че тази уникална форма на комуникация невинаги е ефикасна и че за това е виновно човешкото въздействие върху околната среда.

ThinkStock/Getty Images

Получените резултати имат и своята положителна страна. Оказало се, че колониите, които не разчитат на танци, когато търсят нектар, произвеждат повече мед.

Медът - сладкият еликсир за красота

В рамките на извършените експерименти пчелите, които не се възползвали от информацията, предадена чрез танци от техни посестрими, извършили по-дълги полети в търсене на храна и произвели с 30% повече мед.

Учените заключили, че занапред пчелите ще трябва сами да откриват нектар, но затова пък ще го правят по-ефикасно.
БТА