За да предпазите домашния си любимец от звука и светкавиците на фойерверките в новогодишната нощ, трябва да го заведете на тихо място, съветва Сергей Середа, президент на Асоциацията на практикуващите ветеринарни лекари, почетен ветеринарен лекар на Русия. По време на разговора с "Лента.ру" той изброи начините да предпазим домашния си любимец от новогодишния стрес.

В нощта на 31 декември срещу 1 януари по традиция се изстрелват множество фойерверки. Звукът и светкавиците на фойерверките обаче не се възприемат радостно от всички. За някои домашни любимци това е изключително голям стрес.

"Ако знаете, че в новогодишната нощ около вас ще има фойерверки, трябва да се уверите, че домашните любимци няма да ги чуят или видят - намерете отделна стая, където е възможно да се приютят и стойте близо до тях. По този начин домашните любимци ще се чувстват по-спокойни. В противен случай стресът може да е много голям", съветва ветеринарният лекар Середа.

куче
Istock

Той сподели, че е възможно домашният любимец да бъде обучен предварително, така че да не се страхува от фойерверките и зарята в новогодишната нощ.

"Обучението, обаче, трябва да се извършва от експерт и не бива да се прави от аматьор. Стресът при домашните любимци може да се лекува и с медикаменти, но аз не бих го направил", обясни той.

 
БГНЕС