Откриха тайната на добрия нощен сън
Откриха тайната на добрия нощен сън / снимка: sxc.hu

Американски учени направиха крачка напред в разгадаването защо някои хора могат да спят спокойно въпреки шума на модерния живот. Процес, протичащ в мозъка, играе ключова роля за блокирането на шума по време на сън и изглежда, че той е по-ефективен при някои хора, смятат изследователите. Този процес може да се засили чрез терапия, медикаменти или електронни устройства, отбелязват учените от Харвардския университет.

Американските учени изследвали 12 здрави доброволци в продължение на три нощи. Първата нощ било тихо, но през втората и третата се чувало звъненето на телефони, шум от коли и самолети и звуци от болничната апаратура, пише БГНЕС. Те били наблюдавани всяка вечер с помощта на електроценцефалограма (ЕЕГ), чрез която се записвала електрическата дейност на мозъка.

Изследователският екип с ръководител д-р Джефри Еленбоген от Харвардското медицинско училище в Бостън установили, че т. нар. „вретено на съня" блокира ефектите от звуковата и друга сензорна информация, преминаваща през мозъка.

Хората с най-високи сънни вретена през тихите нощи било по-малко вероятно да бъдат събудени от шумове през втората и третата нощ, а някои от тях дори не съзнавали, че сънят им е нарушен, обяснява д-р Еленборген. Учените се надяват да използват откритието, за да засилят естествения мозъчен ритъм, който предпазва съня.