/ iStock/Getty Images
Турски археолози откриха мястото на прочутата битка при Манцикерт, с която започва дългата криза на Византия и възходът на селджукските турци, които впоследствие създават Османската империя. Значението на това откритие бе обяснено от Юрий Кулешов, ръководител на военноисторическия отдел на музея-защитен комплекс "Куликово поле".

Битката при Манцикерт (днес - турският град Малазгирт) се провежда на 25-26 август 1071 г. Селджукските турци нанасят тежко поражение на византийците, въпреки численото им превъзходство. Единственият случай в историята, когато византийски император попада в плен: Роман IV Диоген успява да откупи живота си само чрез сериозни териториални отстъпки.

Протичането на битката и дори точното ѝ местоположение отдавна са предмет на спорове между изследователите. Резултатите от началния етап на турския национален проект за откриване на мястото на тази битка бяха представени за първи път пред международната научна общност на конференция в музея-резерват "Куликово поле".

Разкопките на мястото на битката започват в средата на лятото на 2021 г., като преди това турските изследователи работят по локализирането на мястото на битката. При разкопките вече са открити 336 метални артефакта, като върхове на стрели и копия, подкови, гвоздеи, монети и кръстове.

"Както византийското, така и турското военно дело от края на първото и второто хилядолетие от н.е. са много слабо проучени, затова научната общност възлага големи надежди на разкопките на бойното поле при Манцикерт. Но същият проблем затруднява и правилната атрибуция на находките - археолозите просто не знаят със сигурност какви видове оръжия и екипировка са били в обръщение по онова време", обяснява Кулешов.

Според Аднан Чевик, ръководител на разкопките, турските археолози са започнали проучване на площ от 150 кв. км от село Гюлкору до град Малазгирт. Учените се надяват да открият местонахождението на лагерите на двете армии - местата, които са най-богати на артефакти.

"Тази битка подкопава мощта на Византийската империя и отваря пътя на турците към Мала Азия. Това е и събитието, което е катализатор на кръстоносните походи, тъй като обуславя загубата на християнската власт в Близкия изток", казва Кулешов.

В хода на проучванията археолозите създават карта на находките. Това ще изясни редица подробности, които обикновено не са отразени в средновековните писмени източници, обясняват учените. Съществува вероятност тези подробности да променят значително представата за хода на битката. Историческото събитие е обект на голямо внимание в Турция, включително на неотдавнашен военноисторически филм, озаглавен "Манцикерт, 1071 г."
БГНЕС