Откриха кои хора са най-завистливи
Откриха кои хора са най-завистливи / ThinkStock/Getty Images

Американски учени установиха, че хората на възраст до 30 години са най-завистливи. С течение на времето завистта не изчезва, просто хората по-рядко я изпитват, се твърди в статия, публикувана в научното сп. Basic and Applied Social Psychology.

За какво и колко завиждат мъжете и жените

Специалистите са установили също, че завистта не зависи от пола - мъжете и жените се отнасят еднакво ревниво към чуждите успехи. До тези изводи учените са стигнали по време на изследване, в което са участвали 900 души на възраст от 18 до 80 години. Те е трябвало да отговорят на въпроса дали някога са завиждали и продължават ли да го правят. А други 800 души от същата възрастова категория е трябвало да определят дали са били или са обект на завист.

Изпитвате ли във Facebook завист?

Около 80 процента от хората на възраст до 30 години са признали, че са завиждали поне един път през годината. При хората на 50-годишна възраст процентът е бил 59.

Учените са установили, че през предишната година 79,4 процента от жените и 74,1 процента от мъжете са завиждали на някого. Изследването е потвърдило, че завистта по-скоро е обусловена от възрастта, а не от пола.

Източник: БТА