/ iStock/Getty Images
В древния град Приене е открита църква, датираща отпреди 1600 години, която е включена в предварителния списък на ЮНЕСКО и се намира в турската провинция Айдън.

Али Алтън, учен от университета Бурса Улудаг, каза пред Анадолската агенция, че църквата е може би най-ранната в региона и за разлика от другите църкви и храмове, открити преди това, тя е построена за масово поклонение от първите християнски общности в региона.

Установихме, че подът на църквата се състои от камъни с малки размери, събрани заедно, които са покрити с мозайка, украсена с геометрични мотиви ", каза Алтън и отбеляза, че вътрешните стени на сградата са покрити с вертикални рисунки.

„Тези стенописи се състоят от няколко различни слоя, което ни показва, че църквата ебила използвана, започвайки от първите фази на периода на ранното християнство до късните периоди на византийската епоха", обясни Алтън.

Разположена в район, използван като гробище, църквата с правоъгълна форма е известна още като „Помпей от Анадола“ и е от голямо значение за построяването на първата християнска общност в Приене, показват проучванията.

Разкопките в древния град са започнати от германски археолози през 1895 г. и оттогава са открити различни структури, вариращи от храмове, театри, агора, обществени сгради и магазини до учебни сгради.

Приене, известен като регион, където науката и изкуствата процъфтяват, е бил също дом на известния гръцки философ Биас от Приене - , философ, адвокат и държавник от VI век пр.н.е., често цитиран в списъците на седемте мъдреци на Гърция, разказва Алтън.

Древният град привлича вниманието с храма на Атина Полиас, театър, храма на Деметра, сграда на съвета, светилището на египетските богове и византийска църква. 
БГНЕС