Филмите, които се надяват да се състезават за Оскар за най-добра продукция, ще трябва да отговарят на определени критерии за разнообразие, реши Академията за филмови изкуства и науки, съобщи Би Би Си.

Академията излага четири „стандарта“, с прилагането на които се надява да засили представителството и включването на участници с техните постижения както пред, така и зад камерата.

Батман става тъмнокож

За 96-те Оскари през 2025 г. само филми, които са изпълнили поне два от стандартите, ще се класират за наградата.

Оскарите са критикувани за липсата на многообразие.

Номинации за "Оскар" ще получат и филми, излъчени онлайн

Отсъствието на чернокожи актьори или такива от малцинства сред номинираните през 2016 г. доведе до яростна реакция, като филмови звезди бойкотираха церемонията и се засили движението #OscarsSoWhite. Това доведе до обещание от Академията да удвои жените и представителите на чернокожите и малцинствата сред своите членове до 2020 г.

Режисьор иска да има "Оскар" за отличаване на каскадьорите

Неотдавна Академията покани 819 нови членове да гласуват за тазгодишните Оскари, от които 45% са жени и 36% не са бели, и казва, че сега е удвоила броя на жените членове и е утроила броя на хората от слабо представени досега етнически и расови общности.

До възможността за награда за най-добър филм ще се допускат недостатъчно представените групи - които включват жени, расови и етнически групи, ЛГБТ и хора с увреждания.

Отлагат „Оскарите“ през 2021 г. с два месеца

Посочени са и следните области, в които трябва да бъдат включени такива групи: Екранна актьорска игра и сюжетни линии, „като поне един от главните или поддържащи актьори е от недостатъчно представена расова или етническа група“; творчески ръководни позиции, ръководители на отдели и на екипи; платени стажове и обучение, публично разпространение и маркетинг.

Тези изисквания ще се прилагат само за филми, направени през 2024 г. за церемонията по награждаването през 2025 г. и след това. Дотогава филмите от 2021 г. ще трябва да представят формуляр по стандартите на Академията за включване.
БГНЕС