Обамамания на европейските музикални награди на MTV
Обамамания на европейските музикални награди на MTV / снимки: БГНЕС

Обамаманията се сблъска с Бийтълманията на церемонията по връчването на европейските музикални награди на MTV в британския град Ливърпул, предаде АП.

Награди взеха Пинк и Кейни Уест, Бритни Спиърс победи в две категории, а изпълнителите на сцената бяха Бионсе и Кид Рок. Отсъстващият новоизбран президент на САЩ обаче също бе почетен на церемонията. Водещата певицата Кейти Пери, която

получи наградата за най-добър нов изпълнител, носеше рокля с лика на Обама и надпис: "Може би европейците отново ще ни заобичат". Другият водещ Джарет Лето от "30 секъндс ту Марс" носеше тениска на Обама и призова 10-те хиляди в публиката да извикат "Поздравления, Барак".

Бритни Спиърс спечели наградите за албум на годината за "Blackout" и изпълнител на годината. В категория "най-завладяващ хит" спечели Пинк с песента "So What". Най-добри в категорията "рок аут" са "30 секъндс ту Марс", които печелят и наградата за видео звезда за "A Beautiful Life". В ърбан музиката номер едно на европейските награди на MTV е Кейни Уест.

В родния си град Ливърпул Пол Маккартни получи специално учредената награда "абсолютна легенда". Отличието цели да бъде признато голямото влияние, което Пол Маккартни има върху музикантите в целия свят.

Председателят на "MTV Networks International" Бил Рьоди нарече Пол Маккартни "един от истинските велики музиканти". Той не само е един от най-влиятелните на музикалната сцена в глобален мащаб, той е сред първопроходниците, допринесли Ливърпул да бъде избран за най-музикалния град във Великобритания, каза Рьоди.

Фронтменът на U2 Боно възхвали бившия бийтъл като "Св. Пол Маккартни" и "единственият човек в тази зала, чиито творби са безсмъртни". Маккартни прие наградата със скромна реч, в която благодари на своите родители и отдаде почит на колегите си от Бийтълс, жителите на Ливърпул и американците, "понеже гласували за сенатор Обама".

Наградите във всички категории освен една – за видео звезда, се определят от зрителите. Макар и наградите да се наричат европейски, на тях обикновено доминират големите имена в американската музика. /БТА/