Оазисите изчезват, алармират учени
Оазисите изчезват, алармират учени / netinfo

Учени и експерти от цял свят предупреждават за заплахата от изчезването от лицето на Земята в близко бъдеще на оазисите. Те заявяват, че в резултат на взаимодействието на различни негативни фактори от географската карта на света за последните десетилетия вече са изчезнали редица уникални “острови на живот” в пустинята.

В южната част на Мароко учени от цял свят са обсъдили на международна конференция бъдещето на оазисите пред опасността от опустиняване /дезертификация/, съобщи мароканската информационна агенция МАП. Участниците в конференцията са достигнали до плачевния извод: влошаващите се от година на година екологични и социални условия заплашват оазисите и другите сложни и уникални екосистеми в света.

Специалистите посочват сред неблагоприятните фактори, влияещи негативно на състоянието им, ерозията и изтощението на почвите, настъплението на пустините, нерационалното използване на водните и почвени ресурси, изчезването на традиционните социални групи, исторически живеещи в тях и поддържащи жизнеспособността им.

Учените призоваха международната общност да осъзнае необходимостта от запазване на уникалното природно и културно наследство на оазисите, подчертавайки, че това е гаранция за цивилизованото, хармонично и стабилно развитие на нашата планета.