/ iStock/Getty Images

Още през XVI век мнозина били озадачени от пророческите способности на френския астролог и лекар Нострадамус. Неговите поредици от предсказания разстройват, озадачават и объркват мнозина още приживе.

Ръкопис на Нострадамус, открит в Германия, е върнат в Италия

Написани в четириредови стихотворения, известни като четиристишия, тяхната свободна форма означава, че те могат да бъдат тълкувани безкрайно, тъй като годините минават и нови събития придобиват значение в нашите исторически книги. Мнителните могат да твърдят, че двусмислието е ключът към успешната божественост, но ако наистина се замислите, дали някои от стиховете му не са твърде показателни, за да бъдат случайни?

Нострадамус
iStock/Getty Images

„Мирър“ синтезира пет исторически събития, които чак до 60-те години на миналия век се смята, че са били предсказани в четиристишията на Нострадамус. Техните тълкувания не са окончателни, но трябва да признаете, че има невероятна точност за човек, който е починал преди векове.

Смъртта на Хенри II, 1559 г.

Хенри II Френски умира от бавна и мъчителна смърт през лятото на 1559 г., след приятелска схватка с млад войник. Копието на последния се счупило и части от него са се забили в окото и черепа на краля, което довело до бавна и мъчителна смърт от сепсис.

Кризата с коронавируса - видяна от Нострадамус, Ванга и гадателката на Берлускони (ВИДЕО)

Мнозина вярват, че смъртта на краля на 40-годишна възраст е предсказана от Нострадамус. Във въпросното четиристишие се казва, че "младият лъв ще победи по-възрастния", че "ще прониже очите му през златна клетка" и че "две рани" ще му осигурят "жестока смърт". Може би доста на място.

Въпреки това критиците изтъкват, че в четиристишието се казва, че убийството ще се случи "на бойното поле в битка", а не че ще бъде случайно убит по време на игрива схватка в чест на скорошен мирен договор.

Идването на Адолф Хитлер
 

Хитлер
ThinkStock/Getty Images

Изследователите на творчеството на Нострадамус му приписват няколко предсказания за XX в. и възходът на Адолф Хитлер е едно от тях. Провокирайки студени тръпки по гърба с истинността си, четиристишието гласи: „От дълбините на Западна Европа ще се роди малко дете от бедни хора". По-нататък той казва, че това дете "с езика си... ще събере голяма войска" и славата му ще се разпространи далеч извън Европа.

Бомбите в Хирошима и Нагасаки
 

Хирошима
Guliver/Getty Images

Друго четиристишие разказва за мрачни страдания в рамките на два града - описание, което със сигурност би могло да се отнесе за японските градове Хирошима и Нагасаки, опустошени от атомни бомби в края на Втората световна война. „В два града“, пише Нострадамус“, ще има бедствия, каквито никой не е виждал“.

Четиристишието предсказва "глад в чума", рисувайки все по-мрачна картина, която може да е препратка към радиационната болест и трайните разрушения от войната. По същия начин стихът "хора, умиращи от стомана" може да насочва към самолетите, които пускат бомбите.

Убийството на Кенеди
 

Еър Форс 1
Guliver/Getty Images

Убийството на президента Джон Ф. Кенеди е един от най-ключовите моменти на ХХ век, който кара мнозина да търсят в трудовете на Нострадамус някакъв намек за пророчество. Една от репликите, които са цитирани като претендент, гласи: "Отвисоко, зло ще падне върху великия човек", което би могло да се свърже с далечния изстрел на снайперист (или снайперисти), който убива президента.

Четиристишието продължава с думите "Мъртъв невинен ще бъде обвинен в деянието", което може да се отнася до Лий Харви Осуалд, който дълго време е смятан за невинна жертва. По-нататък той казва, че истинският виновник "ще остане в мъглата" - мнение, с което са съгласни безброй теоретици на конспирацията около JFK.

В творчеството на Нострадамус повтаряща се тема е инвазия във Франция от заплаха от изток. Позовавайки се на астрологични движения, се предполага, че следното предсказание се отнася за 2022 г. Той пише: "Бялата глава ще навреди на синята глава в такава степен, че благата на Франция няма да стигнат и за двете".

Според анализатори, това предсказание е възможно да се отнася до шансовете на Франция на Световното първенство по футбол в Катар през 2022 г.? Нека видим дали отборът, който победи Франция, ще бъде облечен в бяло!

БГНЕС