Хората с недостиг на витамини А и С страдат по-често от астма, установиха британски лекари от Университета на Нотингам.
Анализът на 40 изследвания, направени за 30-годишен период, е показал, че недостигът на тези витамини в диетата повишава риска от развитие на астма, като хората с остър дефицит на витамин А имат по-сериозни симптоми на това заболяване. Терапевтите са установили, че на мъжете астматици не им достига 26% от ежедневната доза витамин А, а на жените – 30%. При изследванията се е измервало диетичното потребление на витамини и тяхното равнище в кръвта.
13 изследвания са проведени сред деца, а останалите сред възрастни. Резултатите опровергават мнението на някои учени, според които не съществува връзка между количеството на полезни антиоксиданти в храната и потенциалния риск от астма. По думите на медицинските експерти, здравословното хранене трябва да включва достатъчно количество витамини А и С. Добри източници на първия са сирената, яйцата, рибните мазнини, млякото и йогурта, а на втория – зеленчуците и плодовете, преди всичко броколи, брюкселско зеле, портокали и киви. Макар недостигът на витамин С в по-малка степен да влияе на вероятността от астма, имунолозите твърдят, че той също има важно значение за защитата на организма, пише БГНЕС.