/ Gulliver/Getty Images
Над 12 000 американци са подали заявления да се присъединят към редиците на астронавтите на НАСА. Новите попълнения един ден ще се отправят към Луната и Марс по програмата "Артемида", съобщават ДПА и ТАСС.

От НАСА отчитат, че това е вторият най-голям брой кандидатури за мисия на управлението.

Директорът на НАСА Джим Брайдънстайн отбелязва, че програмата "Артемида" открива "дръзка нова ера" в космическите изследвания, и че е развълнуван да види "толкова много кандидатури".

Астронавт от НАСА съветва: Как да преживеем социалната изолация

НАСА оповести през февруари, че набира нови астронавти. Заявления се приемаха от 2 до 31 март.

Кандидатите трябваше да са американски граждани, да имат магистърска степен в областта на науките, технологиите, инженерството и математиката. Заявления можеха да подават и лица с медицинско образование или летци-изпитатели. Кандидатите трябваше да имат минимум две години професионален опит, а в случая с пилотите - 1000 летателни часа.

Очаква се процесът на подбор да приключи в средата на следващата година, след което кандидатите ще трябва да преминат 2-годишна тренировъчна програма в космическия център "Джонсън" в Хюстън, Тексас.

Коронавирусът „удари“ плановете на НАСА за връщане на Луната

НАСА оповести през пролетта на 2019 г., че новата й програма за усвояване на Луната ще носи името на богинята Артемида - сестра-близначка на Аполон, "кръстника" на мисиите "Аполо".

Програмата ще протече на три етапа. На последния от тях НАСА планира връщането на астронавти и изпращането на първата жена на Луната през 2024 г. и отправянето им към Марс в средата на 30-те години на настоящия век.
БТА