Морско свинче
Морско свинче / iStock/Getty Images
Бебе морска свиня - застрашен от изчезване вид морски бозайници, стана сензация в социалните мрежи, откакто ветеринари го хранят с биберон в морето край тайландския бряг, предаде Франс прес.
 
Бебето морска свиня, кръстено Мериам, бе открито на плаж през месец май. То бе на едва 6 месеца, докато отбиването обикновено става на 18-месечна възраст.

Необичайно приятелство: Коза, морско свинче и таралеж са неразделно трио (ВИДЕО)
 
Ветеринари от Центъра по морска биология на остров Пукет се погрижиха за него. Те отбелязаха, че човешката дейност и по-специално риболовът са виновни бебето морска свиня да бъде отделено от майка му.
 
"Екземпляри от вида често са наранявани от перките на двигатели на морски съдове и са ловувани заради месото им. Хабитатите му се свиват вследствие на туризма, замърсяването и урбанизацията по крайбрежието", се казва в информация, качена на сайта на Световния фонд за дивата природа.

Жирафът Ейприл роди мъжко отроче, хиляди проследиха раждането на живо
 
Откакто тайландските ветеринари започнаха да пускат снимки на Мериам в социалните мрежи, бебето морска свиня се превърна в сензация.
 
"Мериам привлече вниманието на тайландците към защитата на морските бозайници, океаните и природата", заяви ветеринарят Патхомпонг Конгит.

Запознайте се Броколчо, който е пътувал дори повече от вас (СНИМКИ)
 
Най-голямото безпокойство е свързано с храненето на бебето морска свиня. "То засега може да се храни единствено с високи морски треви, но постепенно започва да търси и водорасли на по-голяма дълбочина", поясни ветеринарят.
 
Женските екземпляри кърмят малките си, докато плуват, а това не може да бъде имитирано от ветеринарите. "Държим Мериам с ръце, докато й даваме мляко, и след това я оставяме да плува", разказа Конгит. Екипът му предвижда да се грижи още година за малкото. За целта използва кану, кръстено Оранжева майка. То е оранжево, за да може Мериам да го следва, докато се учи да плува.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА