Марсоходът "Кюриосити" откри доказателство, че животът на Марс е бил възможен в далечното минало, съобщи Франс прес. Остатъци от кал показват, че е съществувал цикличен климат и редуване на сухи и влажни сезони. 

Това означава, че средата е била подобна на тази на Земята

Понастоящем Червената планета е изключително суха. Смята се, че в миналото, преди милиарди години, на Марс е имало реки и езера, които са се изпарили. 

За разлика от тектонските плочи на Земята тези на Марс не се движат и затова древният релеф е добре запазен. 

Марсоходът "Кюриосити" изследва кратера Гейл от 2012 г. 6-км планина е образувана от множество седиментни слоеве. "Разбрахме, че тук е имало реки и езера, но не знаехме какъв е бил климатът", каза пред АФП Уилям Рейпин, водещ автор на изследването, публикувано в сп. "Нейчър". 

Възможно е Марс да е бил ледена планета и вулканично изригване да е затоплило климата и да е довело до образуване на вода в течно състояние. 

Анализът на скалите на Марс показва, че там съществуват пукнатини от засъхнала кал. "Когато едно езеро пресъхне, калта се напуква, а когато отново има вода, напукването изчезва", обяснява Рейпин. Ако този процес се повтаря периодично, пукнатините образуват шестоъгълници, подобно на тези в древни земни басейни със сезонно изсъхване. Подложена на сухи и мокри цикли, калта на Земята демонстрира същата специфична шестоъгълна формация.
Розалия Благоева/БТА