джърки
джърки / iStock
Сушено говеждо месо на тънки ивици месо, които са били подправени, мариновани и изсушени. От векове това месо присъства на трапезата на хората и се радва на голяма популярност във всички краища на света. Но, през последните години то е особено популярно под американското название "джърки".

Благодарение на солидното осоляване и подправките, месото се съхранява за по-дълго време.

За да се приготви сушеното говеждо, то се маринова предварително в смес от подправки, сосове и др. След това се суши. Резултатът е жилаво, ароматно и дълготрайно мезе.

Джъркито е полезно, защото съдържа протеин, който подпомага растежа и възстановяването на мускулите. Парченцата место също съдържат по-малко мазнини от другите преработени закуски.  Това го прави по-здравословна алтернатива, когато жадувате за нещо пикантно.

Сушеното говеждо също е източник на желязо, цинк, витамин B12 и други хранителни вещества.

Един от основните недостатъци на джърки е високото му съдържание на натрий. Твърде много от това вещество може да доведе до високо кръвно налягане, което пък увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Също така, много от сушеното говеждо месо на пазара съдържа добавени захари и консерванти. Това може да отмени някои от ползите за здравето на продукта.

Яденето на преработено месо също може да доведе до повишен риск от някои видове рак, отбелязват диетолозите.

Някои проучвания свързват високия прием на синтетични нитрати с по-висок шанс за развитие на рак и други здравословни проблеми. Въпреки това, ако ядете говеждо само от време на време, това ще бъде безопасно за вашето здраве.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня