/ iStock/Getty Images
Руската федерална служба по изпълнение на наказанията състави класация на най-четените книги сред осъдените в страната и на първо място се озова романът "Майсторът и Маргарита" на Михаил Булгаков, съобщи ТАСС.

"Литературните предпочитания на лицата, намиращи се в местата за лишаване от свобода, станаха известни в рамките на акцията "Твоите приятели - книгите". Най-популярна книга в затворите е "Майсторът и Маргарита", следвана от "Престъпление и наказание" на Достоевски и "Граф Монте Кристо" на Александър Дюма", се казва в съобщение на институцията.

В топ 10 на най-популярните книги сред затворниците са още "Война и мир", "Анна Каренина" и "Възкресение"на Лев Толстой, "Тримата мускетари" на Александър Дюма, "Братя Карамазови" на Фьодор Достоевски, "Клетниците" на Виктор Юго и "Тихият Дон" на Михаил Шолохов.

Сред най-четените автори зад решетките в Русия са Ерих Мария Ремарк, Борис Акунин, Николай Гогол, Теодор Драйзер, Александър Солженицин, Гузел Яхина, Даря Донцова. Осъдените се вълнуват и от поезия, най-популярни сред тях са творбите на Сергей Есенин, Александър Блок, Анна Ахматова и Марина Цветаева.

"В мъжките изправителни колонии осъдените предпочитат исторически, приключенски, детективски романи и фантастика, в женските най-популярни са любовните романи, а във възпитателните колонии - приключенската литература", съобщиха от федералната служба.

1137 библиотеки и над 700 читални работят в изправителните учреждения в Русия. Те разполагат с над пет милиона печатни издания. 1356 литературни кръжока са организирани в затворите, в тях членуват над 38 000 осъдени. 
БТА