Любопитството ни се дължи на социални хормони
Любопитството ни се дължи на социални хормони / netinfo
Любопитството е инстинкт, благодарение на който узнаваме новостите около нас и чрез който виждаме възможностите, но също така и опасностите, които ни заобикалят. Не всички обаче чувстват необходимостта от откриването на нови неща, защото определящи за любопитството са и хормоните. Това твърди пред италианското месечно списание Airone Енцо Емануеле – специалист по клинична патология и експерт по психобиология в Университета на Павия, цитиран от ProntoSofia.

„Хората, които са предразположени към откриването на нови неща и към контактите с външния свят, имат по-високо ниво в кръвта си на хормоните vasopressina и ossitocina. Това са т.нар. социални хормони, които увеличават желанието да търсиш компанията на другите и да узнаваш нови неща. Адреналинът, който обикновено се свързва със стреса и емоциите, също се произвежда в по-големи количества от любопитните и любознателни хора, твърди изследователят.

Децата например са любопитни 100%, за тях всичко е новост и затова са заинтересовани да опознаят света на 360 градуса. При възрастните съществува риск любопитството да се превърне в твърде инвазивно явление, особено при жените. Това обаче е характерно и за мъжете, най-вече когато се опитват да получат пълен контрол над територията, допълва изследователят.