Гмуркане до отломките на потънали кораби, рисуване сред красивите пейзажи на Хималаите и необичайни телевизионни изяви – това са само част от интересните занимания и случки от живота на британския крал Чарлз III, които малцина знаят. А с едно от известните му хобита – музиката, ни запознава по-отблизо документалният филм „Принцът и композиторът”, който се излъчва в ефира на Marquee TV – част от ТВ платформата на EON. Лентата разказва за любимия композитор на монарха – сър Хюбърт Пери.

Вижте пълна информация за пакетите EON LIGHT, EON FULL и EON PREMIUM ТУК

Първо бебе

Кралят е първото кралско бебе, родено в Бъкингамския дворец през 20 век. Той идва на бял свят на 14 ноември 1948 г.

Крал Чарлз III
Gulliver/Getty Images

Принц на 9

Крал Чарлз III е едва 9-годишен, когато майка му го прави принц на Уелс. Това е титла, която традиционно се дава на първия в реда на наследяване на трона.

Крал Чарлз III
Gulliver/Getty Images

Талант в музиката

Кралят може да свири на три инструмента: китара, пиано и виолончело. Той започва да композира собствени мелодии, когато е едва на 17.
 
Началото на нова ера: Короноваха Чарлз III на пищна церемония в Уестминстърското абатство (ГАЛЕРИЯ)

Арт хоби


Рисуването и скицирането винаги са били основното занимание за релаксация на Чарлз. Той е рисувал множество пейзажи през годините, включително с гледки от Хонконг и замъка „Балморал” в Шотландия.

Първата среща с Даяна

Тогавашният престолонаследник се запознава с бъдещата си съпруга Даяна Спенсър в имението на семейството ѝ по време на лов. 29-годишният тогава Чарлз по онова време излиза с по-голямата сестра на Даяна - Сара. А бъдещата принцеса е едва 16-годишна.

Чарлз и Даяна
Gulliver/Getty Images

ТВ водещ

Крал Чарлз представя специална прогноза за времето по време на посещението си в централата на Би Би Си Шотландия.
 
Принцът и жабата

Застрашен вид еквадорска дървесна жаба е наречен Hyloscirtus princecharlesi или дървесната жаба на принц Чарлз.
 
В морските дълбини

Крал Чарлз е първият британски монарх, който е квалифициран водолаз. Той започва да се гмурка през 70-те години на миналия век и е изследвал много останки от корабокрушения през годините.
 
Писател

„The Old Man of Lochnagar” е детска книга, написана от британския крал през 1980 г. и илюстрирана от сър Хю Касън. Творбата е трогателен поглед към въображаемия свят на краля.

принц Чарлз
Gulliver/Getty Images

Първият прием на Чарлз и Камила: Какво облякоха краля и кралицата-консорт (ГАЛЕРИЯ)

Благородните каузи


Като принц на Уелс Чарлз основа близо 20 благотворителни организации и е патрон на повече от 400 такива. Понастоящем благотворителната му дейност е по-ограничена заради задълженията му на държавен глава.

Крал Чарлз III
Gulliver/Getty Images

Потъпкана традиция

Принцеса Даяна е първата британска кралска особа, която ражда децата си в болница. Към онзи момент всички благороднички са ставали майки в домашни условия. Чарлз пък създава прецедент в историята на фамилията си като присъства на раждането и на двамата си синове.

Крал Чарлз III
Gulliver/Getty Images

Открий магията на изкуството с Marquee TV!

Marquee TV – част от абонаментните пакети на EON, е богата и разнообразна библиотека със съдържание. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно съдържание, което включва различни изкуства – театър, балет, опера, класическа и модерна музика, документални филми и още много други. Предлага лесен достъп до световноизвестни продукции, ексклузивно съдържание и специални предложения, които не могат да бъдат намерени в други платформи в България.

 
nova.bg