Архиепископът на Кентърбъри постави короната на Свети Едуард върху главата на крал Чарлз III в 12:02 местно време.

При коронясването на краля прозвучаха оръдейни салюти от военните бази в цялата страна и от корабите на Негово Величество в морето.

Във всички краища на Кралството, включително в огневите станции в Единбург, Кардиф и Белфаст, в момента на коронацията на краля прозвучаха салюти в чест на историческия момент с участието на 400 военни.

Докато се подготвяше да постави короната на главата на Чарлз, Уелби каза: "Кралю на кралете и Господарю на господарите, благослови, молим те, тази корона и така освети твоя раб Чарлз, на чиято глава днес я поставяш в знак на кралско величие, за да бъде увенчан с твоята благодатна милост и изпълнен с изобилна благодат и всички княжески добродетели; чрез този, който живее и царува върховно над всичко, един Бог, свят без край. Амин." Поставяйки короната на главата на монарха, архиепископът на Кентърбъри произнесе думите „Бог да пази краля“, които бяха повторени от всички 2200 хиляди гости в абатството.

Крал Чарлз Трети и кралица Камила напуснаха Бъкингамския дворец два часа по-рано със специалната кралска карета и се отправиха към Уестминстърското абатство за церемонията по коронацията, предаде Ройтерс.

Десетки хиляди хора се наредиха по продължение на булеварда, който води от двореца към абатството, за да наблюдават процесията.
 

Чарлз Трети и Камила
БГНЕС


Крал Чарлз и Камила започнаха пътуването си от Бъкингамския дворец до Уестминстърското абатство в 12:20 българско време, пътувайки в теглената от коне карета „Diamond Jubilee State Coach“ и придружени от членове на бодигардите на краля, Household Cavalry. „Кралското шествие“ се движи по The Mall – алеята, водеща от Бъкингамския дворец до площад Трафалгар, след това по Уайтхол, преди да пристигне в Уестминстърското абатство.
 


Камбаните започнаха да бият за краля и кралицата, които скоро ще бъдат коронясани в Уестминстърското абатство. Принц Джордж, синът на принца и принцесата на Уелс, се наредиха до другите почетни гости. Принц Хари и принц Андрю седят на третия ред в Уестминстърското абатство.

Андрю пристигна с кадифени одежди и златни знаци, които го обозначават като Рицар на жартиерата - церемониална роля, която той заема, откакто покойната кралица му я връчи през 2006 г.

За разлика от него принц Хари носи обикновен костюм, както бе поискано от Бъкингамския дворец, а не военната униформа, която преди това е носил на кралски церемонии, включително на погребението на кралицата миналата година.

По време на коронацията Крал Чарлз III е облечен в церемониално облекло от коприна, злато и скъпоценни камъни, тежащо над 10 килограма. Чарлз носи тъмночервената кадифена държавна роба на дядо си крал Джордж VI. Мантията е на близо 90 години.

Камила носи на коронацията мантия с дължина 5,5 метра, която е направена за коронацията на Елизабет II през 1953 г. Тя е избродирана с изображения на пчели и бръмбари, "които отразяват темите за природата и околната среда и любовта на Техни Величества към естествения свят", каза по-рано говорител на Бъкингамския дворец.

Кралят и кралицата заеха местата си пред главния олтар на абатството.

Мястото е известно като Театърът на коронацията, което дава представа, че това е централната точка на традицията.

Крал Чарлз получи Библията, а след това изказа клетвата, която този път бе рамкирана от признанието, че хората имат свои собствени "вярвания и убеждения".

За помазването той пристъпи към 700-годишния коронационен стол. Той е поставен в средата на старателно възстановената средновековна настилка.

Столът е изработен от италиански майстори от XIII в., като се смята, че много от парчетата мозайка са спасени от средновековни търсачи на изгодни цени, които са взели материал от стари древноримски руини.

Така че крал Чарлз бе коронясан върху фрагменти от още по-стара цивилизация. Коронацията продължи около 90 минути.
 


Принц Андрю беше освиркан от някои членове на тълпата, докато напускаше Бъкингамския дворец на път към Уестминстърското абатство, съобщи "Би Би Си".

Херцогът на Йорк е обект на обвинения, свързани с осъдения сексуален престъпник Джефри Епщайн и неговата довереница, британската светска дама Гислейн Максуел, която през 2021 г. беше призната за виновна за трафик на деца с цел сексуална експлоатация.
 

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен поздрави британския крал Чарлз Трети, който бе коронясан днес, предаде Франс прес.

"Моите поздравления за крал Чарлз Трети и кралица Камила", написа Фон дер Лайен в "Туитър", където публикува и снимки от церемонията в Уестминстърското абатство, на която присъства. Председателката на ЕК нарече британския монарх "символ на стабилност и приемственост".

Президентът Джо Байдън поздрави британския крал Чарлз Трети и съпругата му, кралица Камила. Самият той не отиде в Лондон за церемонията, на която Съединените щати са представлявани от първата дама Джил Байдън.

"Дългото приятелство между Съединените щати и Обединеното кралство е източник на сила за нашите два народа", написа Байдън в акаунта си в "Туитър". Той добави, че е горд, че неговата съпруга представлява страната му на церемонията.
БГНЕС, Алексей Маргоевски/БТА