Диетологът, член на Националната асоциация на диетолозите и специалистите по хранене Наталия Круглова посочи, че хората, страдащи от високо кръвно налягане, трябва да ядат храни, богати на калий.

Калият се намира в зеленчуци, плодове, горски плодове, листни зеленчуци. Ако ядете 400-500 грама от тези храни на ден, това ще бъде превенция на хипертонията.

"Листните зеленчуци, плодовете, зеленчуците също са източник на антиоксиданти. Особено важно е да се обърне внимание на тъмнозелените зеленчуци и листните зеленчуци", казва лекарят.

зелени зеленчуци
iStock/Getty Images

Храните, които са богати на омега-3, ще помогнат за стабилизиране на високото кръвно налягане.

"Това е сьомга, скумрия и други мазни риби. 200-300 грама на седмица са достатъчни и нуждата от омега-3 ще бъде задоволена", отбеляза специалистът.

риба
iStock/Getty Images

За пациентите с хипертония е също толкова важно да намалят приема на сол.

"Нормата за възрастен е 5-6 грама на ден. Това е солта, която човек добавя към ястията и получава с промишлени продукти. Това са колбаси, полуфабрикати, сирена, готови сосове, бързо хранене."

Необходимо е също да се ограничат тлъстите меса, готовите храни и кремообразните сосове.
Рамблер