Лабрадори ще спасяват земеделието в Калифорния
Лабрадори ще спасяват земеделието в Калифорния / снимка: sxc.hu

Властите в американския щат Калифорния ще създадат специални подразделения от лабрадори за борба с най-големите в света охлюви Ахатина, които заплашват земеделието, пише БГНЕС.

Калифорнийските власти са събрали вече 128 000 охлюва, които могат да достигнат размерите на баскетболна топка. Те дори могат да нанесат сериозни щети на къщи, защото ги привлича калция в гипса и бетона. "Лабрадорите не могат да ги унищожат, но след тренировка отлично ги надушват и откриват бързо. По тази причина внедряваме колкото е възможно по-бързо "четириногите технологии" в програмата за борба с тези вредители", заяви представител на администрацията.

Преди да бъдат пуснати на терен, четириногите ловци ще преминават тримесечен курс на обучение. За борба с охлювите вече са отпуснати 6 милиона долара. Ахатината няма естествен враг в района. Гигантските охлюви често достигат 30 см и тегло около килограм. Те се хранят с растения, плодове и семена. Животинката е хермафродит, като сама опложда и снася яйцата си. Годишно Ахатината може да снесе над 1000 яйца. Заради бързото си размножаване се превръща във враг на земеделието и на човешкото здраве, защото е преносител на менингит.

Родината на тези охлюви е Африка, но през последните десетилетия те са се разпространили в много части по света, тъй като са подходящи за домашни любимци. Повечето държави ги допускат само след строга карантина. Предполага се, че в Калифорния те са пристигнали от Маями, където религиозна секта ги е използвала в своите ритуали.