/ Gulliver/Getty Images
Емили Блънт, Майкъл Б. Джордан и Райън Куглър са сред знаменитостите, които присъстваха на гала обяда
Брадли Купър, Емили Блънт, Майкъл Б. Джордан и Адам Драйвър са само някои от известните актьори и режисьори, които се събраха в Лос Анджелис за ежегодния гала обяд на Американския филмов институт, предаде АП.

Гилдията на продуцентите избра филмите фаворити за топ отличието

Тъй като продукциите, включени в годишната селекция на института, са известни предварително и награди не се връчват, галата е по-скоро повод за изказване на възхищение към колеги.
 

Gulliver/Getty Images


Почетените от института 10 филма са "Черната пантера", "Осми клас, "Черен в клана" ("BlacKkKlansman"), "Ако Бийл стрийт можеше да говори", "Фаворитката", "Първа реформистка", "Зелената книга", "Мери Попинз се завръща", "На по-добро място" и "Роди се звезда". Специална почит бе отдадена на "Рома", който не е смятан за американски филм.

„Роди се звезда“ е лидер в номинациите на Актьорската гилдия

Почетените от института 10 телевизионни продукции са "Американците", "Убийството на Джани Версаче: Американска криминална история", "Атланта", "Бари", "Обадете се на Сол", "Методът Комински", "Удивителната г-жа Мейзъл", "Поза", "Наследници" и "Това сме ние".

Най-добрите в киното и телевизията: Номинациите за Златен глобус 2019

Блънт, която бе сред присъстващите заради участието си в "Мери Попинз се завръща" и "На по-добро място", имаше трудната задача да избере около коя маса да седне. В края на краищата тя седна до съпруга си, режисьора на "На по-добро място" Джон Красински, но често отиваше до масата, отредена за създателите на "Мери Попинз се завръща".
 

Gulliver/Getty Images


Брадли Купър се изказа ласкаво за актьора Сам Елиът, който му партнира в "Роди се звезда". Режисьорът на "Черен в клана" ("BlacKkKlansman") Спайк Лий пък приветства колегата си Райън Куглър, заснел "Черната пантера", докато режисьорът на "Рома" Алфонсо Куарон разговаряше оживено със звездата от "Обадете се на Сол" Боб Оденкърк.

Номинациите за „Изборът на критиците“ 2019: „Фаворитката“, Брадли Купър и още...

Американският филмов институт избира филмите и телевизионните продукции на годината за "приноса им към киноизкуството и богатото културно наследство на Америка".
БТА