/ / Gulliver/Getty Images
Краят на ерата с момичетата, които бяха с табелки до пилотите на стартовата решетка по време на старт във Формула 1, приключва.
 
Новите собственици на Формула 1, които купиха престижното състезание за около 8 млрд. долара, се заклеха тържествено да върнат на тура отминалото му величие.
 
ГАЛЕРИЯ: Сбогом на хубавиците от пистите на Формула 1

Дали обаче това е правилното решение. Разочарованието със сигурност ще е голямо за мъжката част от феновете на най-интересните моторни надпревари в света.
 

/ Gulliver/Getty Images


Причината, с която организаторите оправдаха управленския си ход, е, че момичетата вече не са "приемливи" или "свързани с Формула 1 и нейните фенове". Решението във Формула 1 дойде седмица след като от Професионалната дартс корпорация забраниха използването на момичета, извеждащи състезателите.
 
"През последната година ние определихме няколко важни направления, за да може Формула 1 да се развива според нашите разбирания. Появата на момичетата на пистата беше един от основните логотипи на състезанието в продължение на десетилетия, но тази традиция не се съчетава с онези основни ценности, заради които ние харесваме Формула 1. Тя противоречи на съвременните социални норми", обясниха новите собственици.
 

/ Gulliver/Getty Images


Междувременно от редица женски организации призоваха използването на красиви жени за промоция да бъде прекратени в бокса и колоезденето, пише Gong.bg.
 
Неочаквано част от пилотите във Формула 1 се обявиха против това решение. Журналистите пък веднага се заиграха иронично с решението и предложиха момичетата да бъдат заменени с роботи.
 

/ Gulliver/Getty Images


Традицията за красавици около болидите се появява преди повече от половин век, през 60-те години. Тогава пилотите канят в боксовете съпругите си, гаджета и просто хубави жени. Те официално не се водят част от персонала , но присъствието им  става така "задължително", че дори се появява специфичен термин - "пит бейбис". Към средата на 70-те години те вече започват официално да получават пари, за да пръскат чар край болидите.