Елизабет Александра Мери Уиндзор е родена на 21 април 1926 г. в Мейфеър, Лондон. Баща ѝ, е херцогът на Йорк Джордж VI е вторият син на краля, а майка ѝ е херцогинята на Йорк Елизабет Боуз-Лайън. Елизабет е кръстена в чест на майка си. Тя има по-малка сестра – Маргарет, пише каналът "Royal News" във vbox7.

Двете сестри се образоват у дома под надзора на майка си и възпитателката Марион Крофорд. Изучават предмети, като история, езици, литература и музика. Елизабет тренира конна езда, в която е изключително добра.

Когато се ражда, Елизабет е трети претендент за короната, като преди нея са чичо ѝ и баща ѝ. През 1936 г. дядо ѝ Джордж V почива, а на трона застава принцът на Уелс Едуард VIII. По-късно същата година чичо ѝ абдикира, след като предлага брак на разведената Уолис Симпсън, като така предизвиква конституционна криза. На трона застава нейния баща Джордж VI.

Елизабет среща бъдещия си съпруг Филип Гръцки през 1934 г. На 9 юли 1947 г. официално е обявен техния годеж. Той не минава без проблеми – Филип има финансови проблеми, роден е в чужбина и има сестри, които са омъжени за немски благородници с връзки с нацизма.
Преди сватбата Филип се отказва от своите гръцки и датски титли, променя фамилията си, сменя църквата си и за да получи титла е направен херцог на Единбург. Елизабет и Филип сключват брак на 20 ноември 1947 г. в Уестминстърското абатство, като получават 2500 сватбени подаръка от цял свят.

На 14 ноември 1948 г. се ражда първото дете на двойката – Чарлз.  Месец по-рано кралят издава патент, позволяващ на децата на Елизабет да използват титлата принц или принцеса, от които иначе биха били лишени, тъй като баща им не е кралски наследник. През 1950 г. се ражда второ дете на Елизабет – Ан.

На 6 февруари 1952 г. баща ѝ умира и Елизабет се възкачва на трона. Смята се, че кралската династия ще започне да използва името на мъжа ѝ, но на 9 април 1952 г. Елизабет издава указ, гласящ, че Уиндзор ще продължи да бъде името на кралската династия. През 1960 г. е прието фамилията на наследниците от мъжки пол да бъде Маунтбатън-Уиндзор. През 1959 г. се ражда вторият ѝ син Андрю, а през 1963 г. третият – Едуард.

На 21 декември 2007 г. Елизабет задминава кралица Виктория, като най-дълголетния британски монарх, а на 9 септември 2015 г. става най-дълго управлявалият британски монарх и най-дълго управлявалата жена държавен глава в света. На 6 февруари 2017 г. тя става първият британски монарх, отбелязал сапфирен юбилей - 65 години на престола, а на 20 ноември същата година става първият британски монарх с платинена годишнина от сватбата.